Buralarda yemek bulamayan köpeklerin aç ve sefil durumları yürekleri sızlatıyor. İstanbul ormanlarında yaklaşık 10 bin sokak köpeği bulunuyor.
Metropol kent İstanbul’da köpekleri görmeye tahammül edemeyen insanlar bulunurken, hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak için gönüllü olarak emek veren şehir insanları da var.
Fakat sokak köpeklerini bir tehdit olarak gören vatandaşların belediyeye baskı yapması sonucunda bazı belediyeler sorunu çözmek adına şehir merkezlerinden sokak köpeklerini toplayarak şehir dışına götürüp bırakıyor. Geçmiş yıllarda köpeklerin zehirlenerek katliama kurban gitmelerinin yerini ormana götürülüp bırakılmaları aldı.
Yasalara göre sokaktan toplanan köpeklerin, barınaklarda kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları yere geri bırakılmaları gerekse de birçok belediye köpekleri şehir dışına gönderme yolunu tercih ediyor.
Açlıklarını çöplerle gideren köpekler şehir dışında yiyecek bulmakta zorlanınca ormanlık alandaki hayvanları parçalayarak hayatta kalma savaşı veriyorlar.
10 yıl kadar önce sokak köpeklerinin aç kalması sebebiyle Polonezköy’deki Geyik Çiftliği’nde yaşayan hamile bir geyiği parçalayıp yemesi aç kalan hayvanların neler yapabileceğini kamuoyunun gözlerinin önüne sermişti. Binlerce yıldır bizi koruyan köpekleri şimdi bizim koruma zamanımız geldi diyerek gönüllü olarak aç kalan sokak köpeklerini doyuran vatandaşlar ve dernekler ise gerçekten örnek çalışmalara imza atıyorlar.
Sokak köpekleri konusunda açıklamalarda bulunan Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı kurucusu ve gönüllü yöneticisi mimar Meral Olcay, “Gönüllülük sevgi demek o nedenle çok destekçimiz var. Sahiplenme sistemimiz bir çocuk esirgeme kurumu gibi web sitemizden başvuruda bulunuyorlar inceliyoruz ve geri dönüş yapıyoruz. Sahiplenme yapılacak ise kendilerine uygun bir köpek bulabilmeleri için gönüllü danışmanlık yapıyoruz. Uygun bir köpek bulursak takip etmek şartıyla sahiplendiriyoruz. Bu kadar çok köpeğin olmasının sebebi sorumsuz insanların önce el bebek gül bebek bakıp sonra bir kırık oyuncak gibi sıkıldıklarında sokağa atmalarından kaynaklanıyor. Ancak yasalarda gerekli düzenlemeler yapıldığında düzelebilir. Yeni yetişecek olan nesil buraya geldiklerinde bilgi ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu sayede inanıyoruz artık sokaklara hayvan terk edilmeyecek ve herkesin evinde 1 veya 2 kedi, köpek olacak” ifadelerini kullandı.
KÖPEK KOLONİLERİ VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
İnsanlar bakamayacakları köpekleri önce satın alıyorlar ve sonra canları sıkılınca dışarı atıyorlar. Sahibine alışan ve kendisini ailenin bir ferdi olarak gören köpeği yalnızlığa ve kimsesizliğe terk ediyorlar. Terk edilmelerin ardından sokak köpeklerinin sayısı artıyor ve belediye de kendisine gelen şikayetleri bu köpekleri toplayıp şehir dışında ucra köşelere bırakarak çözme yolunu tercih ediyor. Sokak köpeklerinin şehir dışına bırakılmasının ardında aç ve tehlikeli köpek kolonileri oluşuyor. Gönüllü hayvan severler bu duruma katkı sağlamaya çalışsa da köpek sürüleri kontrol altına alınamıyor. Mevcut köpek barınaklarının yetersiz olması nedeniyle acilen yeni ve tam donanımlı barınakların devlet eliyle inşa edilmesi gereklidir. Köpek satın alımları keyfe göre yapılmamalıdır ve bazı yatırım ile taahhütte bulunmayanların köpekleri satın alması ile sahiplenmesinin önüne geçilmelidir. Türkiye’de de zaman zaman köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybeden insanlara da şahit oluyoruz. Ama sorunun çözümü köpekleri kaderine terk etmek olmamalıdır. Bu durumla alakalı sokak köpeklerinin rehabilite edilmesi ve kontrol altında tutulması gereklidir.