Bir yandan araçlarını yer bulamadığı için park edemeyen vatandaşların vale hizmetinden yararlanmak zorunda bırakılması diğer yandan da korku dolu kavgaları ile anılan valelerden vatandaşların tedirgin olması gündemdeki yerini koruyor.
Uzun süredir vale işgalinden dert yanan İstanbul’un cadde ve sokaklarına araçlarını park edemeyen vatandaşlar yetkililerin bu soruna çözüm üretmesini bekliyor.
Geçtiğimiz ay İstanbul Arnavutköy’de 2 restoranın valelerin birbirleriyle silahlı kavga ile ortalığı savaş alanına çevirmesi vatandaşlara korku dolu anlar yaşatmıştı.
Vale terörü ile alakalı açıklama yapan Tüm Vale Şirketleri ve Çalışanları Derneği (TOVDER) Başkanı Mustafa Nohut, “Valenin görev ve sorumlulukları bellidir. Bu konuda eğitimlerde verilmektedir. Valenin silahla ne işi olur bu anlaşılır bir durum değildir. Ama bunu anlayacak ve bu sorunların bir daha yaşanmaması adına gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.
Her geçen gün vale şiddetine şahit olmaktayız. İşini düzgün yapan valeler olduğu kadar ortama zarar veren mesleklerine leke süren valeler İstanbul’da varlığını halen sürdürmektedir.
Kaldırımları bile otopark gibi kullanan valelere kimse müdahale edemiyor. Yol kenarlarına koydukları trafik konileriyle istedikleri her alanı parselleyen valeler, özellikle eğlence mekanları, restoran ve kafelerin oldukları bölgelerde kaldırım ve yol kenarlarını otoparka çeviriyorlar.
Kaldırımlara araç park edilmesi nedeniyle vatandaşlar yollarda yürüyerek hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Engelli vatandaşlarımız ise bu uygunsuz araç park edilmesi nedeniyle mağduriyet yaşıyor.
“ARACI KALDIRIMA PARK EDEN VALE DEĞİL, DEĞNEKÇİDİR”
Müşteriden alınan aracı kaldırıma veya yol kenarına park etmenin kesinlikle bir vale hizmeti olmadığını söyleyen Tüm Vale Şirketleri ve Çalışanları Derneği (TOVDER) Başkanı Mustafa Nohut, “Müşteriden aldığı aracı kaldırıma park edenler değnekçi tabir ettiğimiz kişilerdir. Otopark alanı olmayan hiçbir işletme vale çalıştıramaz” dedi.
Mustafa Nohut, kamuoyunda ‘değnekçilik’ olarak adlandırılan ‘vale’ hizmetlerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından profesyonel bir iş kolu olarak tanımlandığını belirtti.
“EĞİTİM ALMAYAN VALE MESLEĞİNİ YAPAMAYACAK”
Valeliğin bakanlık tarafından meslek olarak tanımlanmasıyla herkesin vale olamayacağını vurgulayan TOVDER Başkanı Nohut, “Valelere sertifika zorunluluğunun getirilmesi bu sorumluluklardan biridir. Sertifika alan vale, mesleği yapmaya devam edecektir” dedi.
Valelik mesleğine yönelik toplum nezdinde olumsuz bir algı olduğuna dikkati çeken Başkan Nohut, “Sektördeki denetimsizlik ve boşluktan faydalanarak işletmelerde herhangi bir sorumluluk altına girmeden valelik yaptığını düşünen değnekçilerle, yasal şartları oluşturarak, sözleşmesiyle, devletin kendisine yüklediği sosyal güvenliği, vergisi, eğitim ve bilişim yatırımıyla vale hizmeti veren TOVDER çatısı altında bir araya gelen firmaların verdiği hizmet bir ve denk değildir. Çünkü kurumsal çalışan firmalar, kendisine emanet edilen araçlardan ve personellerinden sorumludur.” diye konuştu.
İstanbul’un çeşitli noktalarında otopark hizmetinde çalışan valelerin, öfke kontrolü, stres yönetimi ve etkili iletişim teknikleri konusunda uzmanlardan eğitim almaya başlamasıyla değnekçilerin yerini profesyonel valelerin alacağını ümit ediyoruz.