İstihdam protokolüDolayısıyla burada 23 bin 360 açık var. Toplamına baktığımız zaman kamu ve özel sektördeki engelli açığımız 46 bin civarındadır. 46 bin engelli vatandaşımızın istihdamı mümkündür. Bunun gerçekleşmesi konusunda bu protokol çok ciddi bir zemin oluşturacaktır" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen törenle, 'İstihdam, Çocuk İşçiliği ve Sosyal Yardımlar Konularında İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, "Bugün burada her iki Bakanlık arasında sosyal yardımlarla istihdam bağlantısının etkinleştirilmesi, kadınların ve engellilerin sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi ile istihdamlarının artırılması, aile ve sosyal meslek danışmanlarıyla iş ve meslek danışmanları arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve çocuk işçiliğinin önlenmesi ile ilgili olarak bir işbirliği protokolü gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Kadınlar, engelliler, çocuklar ve sosyal yardıma muhtaç olan vatandaşların toplumun çok önemli bir kesimini oluşturduğunu belirten Çelik, bu alandaki istihdamın sağlanması ve bu alanlardaki işsizliğin azaltılması konularında yalnız Bakanlığın gayretlerinin yetmeyeceğini, Bakanlıklar arası bu işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çelik, işsizliğin yüzde 5'lere çekilmesi için ciddi bir strateji oluşturma gayreti ve çabası içerisinde olduklarını anlatarak, bu protokolün ve bu çalışmaların aslında bu hedeflere hizmet ettiğini vurguladı.
"KAMU VE ÖZEL SEKTÖR AÇIĞIMIZ 46 BİN CİVARINDADIR"
"Bu protokolle kadın istihdamının artırılması konusunda aktif iş gücü programlarımızın ve Bakanlıklar arası potansiyelin en rasyonel şekilde değerlendirilmesi konusunda da birlikte çalışmalarımız olacak" diyen Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Böylece 2023 vizyonu çerçevesinde yüzde 35'leri aşan bir iş gücüne katılımı gerçekleştirme yolundaki kararlılığımıza ciddi katkı sağlayacak. Engelli işçi çalıştırması gereken kamu özel işyeri sayısı Türkiye'de 16 bin 440. Çalışması gereken engelli işçi sayısı ise 106 bin 143. Şu anda istihdam edilen engelli sayısı, kamu ve özelde işçi olarak 83 bin 705'tir. Kamu ve özelde engelli istihdam açığı ise 22 bin 438'dir. Kamuda, 44 bin 189 engelli kardeşimizin memur olarak çalışması gerekirken 20 bin 829 kardeşimiz çalışmaktadır. Dolayısıyla burada da 23 bin 360 açık var. Toplamına baktığımız zaman kamu, özel sektör açığımız 46 bin civarındadır. 46 bin engelli vatandaşımızın istihdamı mümkündür.
Bunun da gerçekleşmesi konusunda bu protokol çok ciddi bir zemin oluşturacaktır."
"İMZALANACAK PROTOKOLLE, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILACAĞINI ORTAYA KOYACAĞIZ"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, "Toplumun genel şikayeti istihdam bağlantısının zayıf yönde olduğu yönündeydi, bu protokolle bunu güçlendirmiş oluyoruz. Kadınların sosyo-ekonomik güçlendirilmesi, kadının birey olarak ekonomik hayatın içerisinde, hayatın nimetinden eşit şekilde paylaşması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
Şiddet mağduru kadınlara dikkati çekerek, şiddet mağduru kadınların yeni yasal altyapıyla geçici mali yardım yapıldığını vurgulayan Şahin, "Sığınma evlerinde bulunan ve şiddet mağduru olan kadınlarımızla İŞKUR bağlantısını güçlendirecek önemli bir çalışmayı da hayata geçiriyoruz" dedi.
"2012'de Engelliler Genel Müdürlüğü olarak iki hedefimiz var" diyen Şahin, "Birincisi ulaşılabilirlik, kentsel dönüşümlerle engellilerimiz için daha iyi bir şehirleşme ve ikincisi istihdam" şeklinde konuştu.
Haziran ayında engelliler için yeni bir sınav modeli uygulanacağını kaydeden Şahin, bedensel engellilerle görme engellilerin aynı sınava konulmayacağını anlattı. Sınav sonucu açıklandıktan sonra 22 bin boş kadronun yerleştirileceği önemli bir sisteme geçildiğini ifade eden Şahin, İŞKUR bağlantılarında önemli çalışmalar olduğunu söyledi. Şahin, imzalanacak protokolün, sokakta çalışan çocukların izlenmesi veya çocuk işçiliğini önlenmesi için neler yapılması gerektiğini ortaya koyan bir protokol olduğunu belirtti.